ALFA UYKUSU'nu öğrenmek ister misiniz? 15 dakikada 8 saatlik uyku. Nasıl mı? Hepsi bu yazımda...
Artık herkes biliyor. Beynimizde 10 Milyardan fazla nöron (sinir hücresi) vardır ve her bir nöron da diğer nöronlarla 10.000 ila 250.000 kadar bağlantı yapabilir (snaps). Her bağlantıda ise her snaps nörotransmitter dediğimiz kimyasal aktarımlar yaparak; yeni bir isim öğrenmeden tutun da kolunuzu hareket ettirmeye, duygulardan tutun da davranışlara varıncaya kadar saniyede trilyonlarca işlem yapılabilir. Peki biliyor musunuz, bu kadar kısa sürede sayısız işlemi yapan beyin denen bu akılalmaz makine sadece elektrikle çalışır? Evet, elektrik. Elektrik akımı her bir nöronda ateşlenip diğer nöronlara bağlanarak sanki birbirine eklenen kablolar gibi tüm bedenimizi kaplayan sayısız sinir ağları oluşturur. Beyine verdiğimiz her komut bu ağlar ile iletilir ve verdiğimiz örneğin bu bloğun altındaki “paylaş tuşuna bas” komutu ile tüm dolaşım, iskelet, kas ve duyum sistemimiz harekete geçip elimizdeki mouse’u veya parmağımızı harekete geçirip ekrandaki ok işaretini “Paylaş” işaretinin üzerine getirip parmağımızla doğru basınç ve süre ile basmamızı sağlar. Ve işte bu mili saniyelik işlem akılalmaz mucizevi denebilecek bir elektro-kimyasal düzenekle olur. Hatta son zamanlardaki araştırmalar sonrasında bu beyindeki elektriği algılayan alıcılar ile ekran veya objeleri kontrol eden cihazlar bile icat edildi. En son bir AVM’de çocukların başlarına taktıkları bir elektro transmitter sayesinde uzun bir cam boru içinde bir topu yukarı doğru hareket ettirdiklerini gördüm. İşte bu olay da tıpkı pek çok bilişsel aktivite gibi “beyin dalgaları” dediğimiz şey ile oluyor.
NLP uzmanı olarak öğrendiğim en önemli şeylerden biri de işte bu “Beyin Dalgaları” diye adlandırılan ve beyinde oluşan muazzam elektrik akımıyla neler yapabileceğimiz oldu. Yaptığım bireysel ve toplu seans ve eğitimlerde sıkça anlattığım, uyguladığım ve kullandığım bir fenomendir bu. Bu yazımda sizlere beyin dalgaları arasından en çok ihtiyacımız olan Alfa Beyin Dalgasını nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili bir iki pratik göstermek istiyorum.
Önce beyin dalgaları nedir ona bakalım. Beyin Dalgaları tanımını bazılarınız duymuş olabilirsiniz. Beta, Alfa, Teta ve Delta isimli bu elektromanyetik dalgalar ilk kez 1929 da Hans Berger isimli Alman bilim adamı tarafından geliştirilmiş olan Elektroensefalografla (EEG- electroencephalography) ölçüldü. Bu ismi söylenmesi zor olan alet, beyin ile ilgili inanılmaz keşiflere yol açarak bilim insanlarının işini oldukça kolaylaştırdı. Bu alet beyinden 1 saniyede geçen elektrik akımını Hertz (hz veya cps) değerinde ölçerek beyin ve fonksiyonları hakkında daha fazla fikir sahibi olmamızı sağladı. En önemlisi elektrik akımının varlığını ve miktarını daha net ölçülebilir hale getirdi.
BEYİN DALGALARI TÜRLERİ
Beta
Alfa
Teta
Delta
Beyinde elektrik akımı eğer bir saniyede 0.5 ila 4 kez geçiyorsa buna Delta beyin dalgası denir. Ve Bu durumda biliriz ki beyindeki aktivite uyku haline yakındır. Eğer saniyede 3 ile 8 kez arası geçiyorsa buna Teta beyin dalgası denir ve bilin ki beyniniz uyku ile uyanıklık hali arasındadır. Genelde bu beyin dalgasında bilinç açık ama beden farkındalığı yoktur. Teta beyin dalgası derin meditatif durumlarda oluşur veya tam uykuya dalmadan önce veya uykudan uyanmadan hemen önce yaşanır. Eğer beyninizden saniyede 8-12 arası elektrik akımı geçiriyorsa bilinki Alfa beyin dalgasındasınızdır. Bu beyin dalgasında beyin ve beden oldukça enteresan özellikler gösterir: İlk özelliği en yaratıcı bilinç halinde olduğumuz beyin dalgasıdır. Bir diğer özelliği ise önümüze çıkan problemlere çözüm bulduğumuz bir beyin dalgası olmasıdır. Genelde Alfa durduk yerde dalıp gittiğimiz veya güzel bir manzaranın karşısında oturduğumuz ya da araba kullanırken olduğu gibi durumlarda ortaya çıkar. İşte bu durumlarda bilinciniz içe dönerek dış dünyadan kopar. Gözleriniz açık olmasına rağmen görmez, duymaz, duyumsamaz olursunuz. Beta beyin dalgası ise planlama, sebep-sonuç bağlantısı, hesaplama yeteneği, rasyonel düşünmek, mantık gibi işlemler yaptığımızda açığa çıkar. Beta daha yoğun elektrik akımının olduğu bir durumdur. Saniyede geçen elektrik akımı 12 ila 30 kez arasındadır. Kulağa daha iyiymiş gibi gelse de aslında uzun süreli Beta aktivitesine maruz kalınması durumunda beden bu aşırı elektrik yüklenmesi ile nöron hücreleri arasındaki kimyasal reaksiyonlar düzensizleşmeye ve bozulmaya başlar. Çok uzun süre Beta beyin dalgasına maruz kalındığında anksiyete, insomnia, panik atak, hatta Alzeimer gibi hastalıklara neden olabilir. Yani aslında her beyin dalgası gerektiği kadar gerektiği zamanlarda kullanılmalıdır. Bu yazımda kendi kendinize işte bu mekanizmayı kontrol etmenize yardımcı olacak tekniklerden birini vermek istiyorum.
Gün içinde eğer dalıp dalıp gittiğiniz veya uzun sunumlarda esneyip gözleriniz açık ekrana baka kalmak gibi durumlar yaşıyorsanız bilin ki beyniniz uzun süre maruz kaldığı beta beyin dalgasına dayanamayıp alfa beyin dalgasına otomatik olarak geçmiş ve yoğun bilgi akışıyla baş edemediği için kendini bir anlık resetliyor demektir. Bu da beynin başka bir mucizesidir. Bunun anlamı, beyinde gün içinde öğrendiğimiz tüm bilgileri depolayan Hippocampus denen organik geçici belleğiniz dolmuş, yeni bilgileri depolamakta zorlanıyor, tüm eski bilgileri kısa bir resetlemeden sonra beyin korteksinde bulunan kalıcı bilgilerin depolandığı bölümlere gönderiyor demektir ki Hippocampus’te yeni yer açılsın. İşin ilginci önceleri bu işlemin sadece uyku halinde yani Delta beyin dalgasında yapıldığı düşünülüyordu. Ama bu aynı işlemi Alfa beyin dalgasının da yapabildiği anlaşıldığında Alfa beyin dalgası için “sleep-like” yani uyku-gibi terimi kullanılmaya başlandı.
ALFA UYKUSU Yaptığım yüzlerce seanstan edindiğim deneyim ile kendimde de uygulayıp kullanmaya başladıktan sonra bu hale “Alfa Uykusu” adını verdim. Daha da ötesi deneyimlerimden sonra anladım ki Alfa uykusu ile problemlere çözüm bulmak, unuttuğunuz bir şeyi hatırlamak, yaratıcı fikir geliştirmek, veya uyumadan uyumuş kadar dinlenmek mümkün. Ayrıca toplantılar ve çalışmalarla dolu uzun günün ardından veya yoğun çalışma temposu esnasında beyniniz dolduğu (Hippocampus) için daha efektif çalışabilmek adına yardımcı bir teknik olarak da kullanılabilir. Kendinizi gün içinde 5 ila 15 dakika harcayarak 8 saat uyumuş kadar dinç hissedebilirsiniz. Alfa Uykusu dünyada pek çok başarılı iş adamı politikacı ve yöneticiler tarafından bilinçli veya bilinçsiz kullanılan bir uyku tipidir.
Alfa uykusu sizin de yoğun tempolu yaşamınızda kullanabileceğiniz faydalı bir teknik olabilir. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek ister misiniz? İşte formülü:
Eğer mümkünse 10 dakika boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun. Ofisiniz, odanız, boş bir sınıf vs olabilir (Asla araç kullanırken veya dikkat gerektiren makinaları kullanırken uygulamayın).
Sonra rahat bir koltuk veya sandalye bulun
Ayaklarınız yere basacak şekilde dik oturun (Eğer eğik veya kaykılarak oturursanız delta uykusuna geçersiniz… unutmayın amacımız uyumak değil uyumadan uyumak)
Kollarınız rahat bir biçimde ellerinizi bacaklarınızı üzerine yerleştirin.
Gözlerinizi kapayın (Çoğu insan gözlerini kapatınca alfa beyin dalgasına hızla geçer)
Sonra nefesinize odaklanın
Nefesinizi gözlemleyin
Diyaframdan (karnınızı şişirerek) nefes alıp verin
Nefesinizi alırken ve verirken gözlemleyin
Burnunuzdan giren havanın çıkıncaya kadar nasıl içinizde seyahat ettiğini fark edin
Yaklaşık 10 ila 20 kere nefesinize odaklanarak nefes alıp verin
Sonrasında yapmanız gereken şey vücudunuzun belirli bölgelerine odaklanarak kaslarınızı serbest bırakmak. Süreç tepeden başlayarak ayak uçlarınıza dek rahatlamaktan ibarettir. Örneğin önce alnınıza odaklanın ve içinizden “alnıma odaklanıyorum, ve alnımı serbest bırakıyorum” diyerek alnınızdaki kasları serbest bırakın. Sonra kaşlarınız, gözleriniz, göz kapaklarınız, dudaklarınız, çeneniz ve boynunuz ve enseniz için de aynı şeyi yapın. Sonra da kollarınız, göğüs kafesiniz, karnınız ve sonra sırtınız. Aşağıya doğru kasık ve bacaklarınız. Ve en son ayaklarınız ve ayak parmaklarınız için aynı şeyi yapın. Her bölgede mutlaka içinizden “…. odaklanıyorum ve serbest bırakıyorum” gibi komutlar vermeniz önemli. Aksi takdirde zihninize gelen türlü düşünceler sizin alfa beyin dalgasına inmenize engel olur.
Nefesinizle birlikte bedeninizin çok daha rahatladığını, hatta zihninizin bile düşüncesiz olduğu anları fark edeceksiniz. Bu rahatlamadan sonra beyniniz alfa beyin dalgasına inmiş olur. Ve artık bu andan sonra pek çok şey yapabilirsiniz.
Yapabileceğiniz şeylerden ilki tekrar bedeninize odaklanarak aynı işlemi tekrar yaparak biraz daha rahatlamak ve Alfa uykusunda kalmaya devam etmek. Sadece dinlenmek için.
Bir diğer şey ise çözmeniz gereken bir problem için alfa uykusunu kullanmak. Bilinçaltınıza da “bu problemin üstesinden nasıl gelebilirim?” diye sorup aynı bilinç halinde kalmaya çalışarak yanıtların tek tek bilincinize kendiliğinden düşmesine izin vermek. O an herhangi bir yanıt alamazsanız bile inanın sonrasında normal hayatınıza devam ederken aklınıza aniden bir çözüm mutlaka gelecektir.
Alfa Uykusu esnasında bazen zaman kavramı değişebilir. Bu nedenle akıllı telefonunuza bir alarm kurmak uyanmanız açısından faydalı olacaktır
Alfa uykusundan uyanırken veya diğer önerdiğim çalışmaları yaptıktan sonra tekrar beta beyin dalgasına yükselirken bilincinize beden farkındalığınızı getirin. Bedenizi hissedin.
Sonra da el ve ayaklarınızı biraz hareket ettirin
Ve son olarak ta gözleriniz açın
10 saniye kadar gözleriniz açık bekleyin ve günlük yaşamınıza pırıl pırıl bir zihin ve 8 saat uyumuş kadar dinç tekrar başlayın.
Süreçte karşılaşılabilecek şeyler
Süreç boyunca odağınızı kaybettiğiniz anlarda zihninize türlü düşünceler geldiğinde hemen bedeninizdeki bir noktaya odaklanın ve o bölgedeki kası rahatlamaya devam edin.
Eğer bedeninizin belirli bölgelerinde dalgalanma hissi veya karıncalanma gibi, veya gıdıklanma gibi duyumlar ve hisler olursa normaldir. Algınız o kadar açılır ki en küçük hareketleri bile duyumsar olursunuz. Aslında bütün bunlar normalde de olan şeylerdir ama odağınız gün içinde o kadar dağınıktır ki farketmezsiniz.
Bazen de kendi kendine, kolunuz veya bacağınız istemsiz kasılma, seyirme veya atımlarda bulunabilir. Normaldir. Kaslarda birikmiş olan statik potansiyel birikmiş elektrik akımı açığa çıkar ve kas kasılması yoluyla bedenden dışarı verilir.
İlk pratiklerde konsantre olmakta zorluk çekebilirsiniz. Ama bu bisiklete binmek gibidir pratik yaptıkça daha iyi olursunuz ve çok daha hızlı uygular hale gelip ustalaşırsınız ki araba, otobüs vs yolculuklarında bile yapabilir hale gelirsiniz. Eğer yeterince çalışırsanız gözü açık veya ayakta bile uygulayabilme becerisine sahip olursunuz.
Şükrü Terzi
Richard Bandler Sertifikalı NLP Uzmanı
Nikola Tesla demiş ki
İnsan bedenindeki biyolojik rezonans dahil tüm canlılar alfa frekansındadır, kim bu titreşimi herhangi bir yolla kontrol ederse tüm insanlığın zihin sistemini kontrol edebilir.
Bu da yeni blog konumuz olacak… pek yakında ;-)
Sorularınız ve yorumlarınız için sukruterzi@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz. Hepinize, uykuya dalmadan, iyi uykular :)